## KENDRIYA VIDYALAYA SANGATHAN, Regional Office BHOPAL Computer Based Test (CBT) Subject: English Literature & Language (184) (2024-25)



### **Prepared By:**

- 1) Mr. Anjlesh Mishra, TGT (English), PM Shri KV Dewas
- 2) Mr. Dinesh Kumar, TGT (English), PM Shri KV Mhow

## Question Bank for the Month: October 2024

### Total Questions: 10 Total Marks: 10

A. Read the passage carefully & answer the questions that follow:

As she and her husband turned away in terror, the extraordinary chair pushed them both out of the room and then appeared to slam and lock the door after them. Mrs Hall almost fell down the stairs in hysterics. She was convinced that the room was haunted by spirits, and that the stranger had somehow caused these to enter into her furniture. "My poor mother used to sit in that chair," she moaned! To think it should rise up against me now! The feeling among the neighbours was that the trouble was caused by witchcraft."

(i) Mrs Hall felt that the room was haunted by spirits because

- a) she could see evil spirits.
- b) she heard strange noise.
- c) uncanny things happened there.

d) the door slammed shut.

Answer: c) uncanny things happened there.

**Reason:** Mrs Hall thought that the room was haunted by spirits because the scientist had made the furniture move and he also sed the door and pushed both of them out of the room. As he was invisible, Mrs Hall thought that the room has ghosts.

# (ii) Pick the option that best describes how Mrs Hall must be feeling at the moment described in the extract.

- a) stunned and furious
- b) shocked and outraged
- c) outraged and nervous
- d) stunned and agitated

### Answer: d) stunned and agitated

**Reason:** Mrs. Hall was astonished (stunned) and frantic or disturbed (agitated) at the strange behaviour of the Chair and the Door. Direction: As she and her husband turned away in terror, the extraordinary chair pushed them both out of the room and then appeared to slam and lock the door after them.

### (iii) The neighbours thought it was 'witchcraft'. This tells us that neighbours were

- a) suspicious.
- b) superstitious.
- c) nervous wrecks.

d) gossip-mongers.

### Answer: b) superstitious.

**Reason:** Superstition can be defined as an irrational belief in the existence of supernatural forces & that was happening with the neighbours.

**B.** Choose the option listing Ebright's qualities as depicted by the above extract. (The Making of Scientist)

- 1. persevering
- 2. visionary
- 3. determined
- 4. liberal
- 5. conceited

### Choose the correct option among the following:

- a) 1, 2
- b) 3, 5
- c) 1, 3
- d) 4, 5

```
Answer: c) 1, 3
```

**Reason:** Both the words are suitable for Ebright as he had never given up & always firm on his research & planning. He failed again & again but still remained on his goal.

C. Choose the option that is true for the two statements given about the information in the extract. (The Making of Scientist)

Statement 1- Starling feeds on viceroys.

### Statement 2- Starling does not eat seeds and insects.

- a) Both statements are clearly mentioned in the extract.
- b) Statement 1 cannot be clearly inferred from the text and statement 2 is true.
- c) Statement 1 is false and statement 2 cannot be clearly inferred from the extract.
- d) Bothe statements need to be inferred from the given extract.

Answer: c) Statement 1 is false and statement 2 cannot be clearly inferred from the extract.

**Reason:** Starlings learn to associate the monarch's orange and black wing pattern with bad taste.

## **D.** Four friends bring their pets to a pet show. Choose the option that mentions the friend with a starling as a pet. (The Making of Scientist)

Friend 1 has a turtle named Missy.

Friend 2 has a dragonfly named Majesty.

Friend 3 has a rabbit named Molly.

Friend 4 has a bird named Mitch.

a) Friend 1
b) Friend 2
c) Friend 3
d) Friend 4

Answer: d) Friend 4

**Reason:** Starling is a name of bird.

E. Read the Extract carefully & answer the questions that follow:

All night the roots work to disengage themselves from the cracks in the veranda floor. The leaves strain toward the glass small twigs stiff with exertion long-cramped boughs shuffling under the roof like newly discharged patients half-dazed, moving to the clinic doors.

### (i) Choose the option that lists the examples of exertion.

- 1. Neha had been up all-night keeping accounts, and now she's resting.
- 2. Swati was running for five miles non-stop last evening.
- 3. Hemant is watching his favourite show and having snacks.
- 4. Sachin helped a senior citizen board a flight in the morning.

a) 1, 2

- b) 2, 3
- c) 3, 4
- d) 1, 4

### Answer: Option (a)

**Reason:** because in both the statements the girls got exerted/tired due to their busy schedule

### (ii) The roots are entangled in the

- (a) Earth
- (b) Pot
- (c) Cracks
- (d) Stones

### Answer: Option (c)

**Reason:** In the poem, the trees are located inside the poet's house, though they should be outside in the forest. The roots of these trees are deeply embedded in the floor of the house, so they work all night to free themselves.

# (iii) Choose the correct option that mentions the correct poetic device against the correct example.

- Simile: long-cramped boughs Metaphor: like newly discharged patients
- 2) Personification: small twigs stiff with exertion Simile: like newly discharged patients
- 3) Refrain: under the roof Simile: leaves strain toward the glass
- Personification: like newly discharged patients Refrain: half-dazed, moving
  - a) Option (1)
  - b) Option (2)
  - c) Option (3)
  - d) Option (4)
  - Answer: Option (b)

**Reason:** Small twigs have been personified & in simile there is comparison with newly discharged patient.

# F. Choose the option that list the set of statements that are NOT TRUE according to the given extract.

- 1. Matilda was very pleased with her life.
- 2. Matilda envied her friend for being well-off.
- 3. M Loisel didn't appreciate what Matilda cooked.
- 4. Matilda despised the fact that she lived a life of poverty.
- 5. Matilda never felt troubled, though she desired a luxurious life.
- 6. Matilda thought of grand dinners and silverware sitting at the dinner table.
- 7. Matilda felt depressed after visiting her friend.
- Choose the correct option among the following:
  - a) 1, 3, 6
  - b) 3, 5, 7

### c) 1, 3, 5

### d) 2, 4, 7

### Answer: c) 1, 3, 5

**Reason:** because Matilda was very dissatisfied in life. She wanted to live luxurious life. While the husband was very supported & always tried to make her happy. Matilda faced problems only because of her dreams dissatisfactory life.